Tuesday 30 September 2014

Hampurilaissämpylät

Tällä ohjeella tulee tosi hyviä, ilmavia ja ammattimaisen näköisiä sämpylöitä. Olen löytänyt suunnilleen saman ohjeen useammastakin suomalaisesta blogista, mutta alkuperäinen lähde on ilmeisesti NY Times. Ohjeella tulee 4 suurta sämpylää. Itse käytän tämän tekemiseen sähkövatkainta, vaikka alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin vaivaamaan pöydällä käsin. En suosittele käsin vaivausta, koska taikina on todella tahmaista, ja siinä menee hermot.

1dl vettä (42°)
2rkl maitoa
1tl kuivahiivaa
1rkl sokeria
1 muna
4dl vehnäjauhoja
3/4tl suolaa
1 1/2rkl pehmeää voita
seesaminsiemeniä



Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä n. 5 minuuttia. Vatkaa muna kevyesti.
Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi joukkoon voi. Lisää joukkoon vesi-hiivaseos ja kevyesti vatkattu muna. Voit säästää astian,jossa muna oli, ja lisätä siihen tilkan vettä, niin se käy erinomaisesti voiteluun. Vaivaa taikinakoukuilla, kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista. Voit lisätä vähän jauhoja vaivauksen helpottamiseksi,

Kohota kaksinkertaiseksi noin 1-2 tuntia. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota liinan alla toiset 1-2 tuntia. Kohotusajat ovat pitkiä, mutta niistä ei kannata tinkiä. .

Voitele vedellä tai vesi-munaseoksella ja lisää päälle seesaminsiemeniä.

Paista 200° noin 10-15 minuuttia.

No comments:

Post a Comment